Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-06@07:42:26 GMT

گزارش| سیمای زن در سریال‌های تلویزیونی ترکیه

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۲۳۹۷۹

گزارش| سیمای زن در سریال‌های تلویزیونی ترکیه

استفاده ابزاری از زنان در سریال‌های تلویزیونی ترکیه٬ صدای بسیاری از کارشناسان اجتماعی را درآورده و آنها معتقدند که این سودجویی‌های تلویزیونی به خشونت علیه زنان و تحقیر آنان دامن می‌زند. ۰۳ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۲ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ خشونت علیه زنان٬ تجاوز و تعرض٬ کتک‌کاری و قتل زنان٬ از مهم‌ترین معضلات اجتماعی ترکیه است و سالانه صدها زن در این کشور٬ قربانی خشونت مردان می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به این که در ترکیه در حال حاضر نزدیک به سیصد کانال تلویزیونی فعالیت می‌کنند٬ انتشار اخبار مربوط به این خشونت‌ها نیز به یک رقابت بزرگ تبدیل شده و این مساله نه تنها قبح این معضل اجتماعی را نمی‌کاهد بلکه آن را عادی جلوه می‌دهد.

به عبارتی روشن٬ شبکه‌های تلویزیونی و فضای مجازی با فعالیت غلط و جنجال٬ عملاً موجب افزایش خشونت می‌شوند. البته این موضوع فقط در برنامه‌های خبری و گزارش‌های پر آب و تاب منعکس نمی‌شود بلکه سریال‌های تلویزیونی هم بخش دیگری از مشکل اشاعه خشونت علیه زنان هستند.

به خاطر 500 میلیون دلار

صنعت ساخت سریال‌های تلویزیونی در ترکیه به یک بازار بزرگ و نان و آب دار تبدیل شده که سرمایه‌گذارهای بزرگ و ذینفع‌های قدرتمندی دارد و شبکه‌های تلویزیونی وابسته به گروه‌های اقتصادی بزرگ٬ برای ساخت سریال‌های جذاب با هم رقابت می‌کنند.

سریال‌های تلویزیونی ترکیه در داخل٬ متکی به بازار رکلام و تبلیغات هستند و بخش خصوصی عملاً با پرداخت پول تبلیغ کالا هزینه‌ها را تامین کرده و سودهای میلیونی برای سازندگان و عوامل ایجاد می‌کند. اما این درآمد کلان فقط محدود به داخل نیست و حالا سریال‌های ترکیه به دنیای خارج هم راه پیدا کرده و به یک کالای صادراتی بسیار سودمند و پرمشتری تبدیل شده است.

درآمد صادرات سریال‌های تلویزیونی ترکیه در سال 2013 میلادی در حد 150 میلیون دلار بود. اما این میزان در سال 2017 میلادی به 350 میلیون دلار رسید و در سال 2018 نیز توانست رکورد درآمد 500 میلیون دلار را ثبت کند.

در اغلب سریال‌های تلویزیونی ترکیه٬ چه در داستان‌های امروزی و چه در داستان‌های تاریخی٬ زنان و دختران٬ یک نقش محوری و بسیار اغراق‌آمیز بر عهده دارند و ترجیح تهیه‌‌کنندگان و کارگردانان این است که غالباً از زنان و دختران موبور٬ چشم رنگی و تیپ اروپایی کم سن و سال استفاده کنند.

در حالی که حتی در نقاشی‌ها و عکس‌های قدیمی برجای مانده از دوران عثمانی٬ زنان با لباس پوشیده و سرپوش‌های بزرگ مشاهده می‌شوند٬ اما در سریال‌های تاریخی٬ همه آنان نیمه‌برهنه هستند و مانند شاهزادگان تاریخ اروپا با لباس‌های نیمه‌عریان و جواهرات و آرایش در برابر دوربین ظاهر می‌شوند.

اگر چه این اقدام٬ تحریف آشکار تاریخ است اما ظاهراً وقتی پای پول و شکار تماشاچی خارجی در میان است٬ تهیه‌کنندگان می‌خواهند از هر چیزی استفاده کنند و برای جذاب‌تر کردن داستان٬ علاوه بر عشق‌های آبکی و صحنه‌های مغازله و تبلیغ روابط پنهانی٬ گهگاه٬ خشونت و تعرض را هم به داستان اضافه می‌کنند.

در نتیجه استفاده ابزاری از زنان در سریال‌های تلویزیونی ترکیه٬ صدای بسیاری از کارشناسان اجتماعی را درآورده و معتقدند که این سودجویی‌های تلویزیونی به خشونت علیه زنان و تحقیر آنان دامن می‌زند.

خوشحالی بی‌پایان بازیگران

بازیگران سریال‌های تلویزیونی ترکیه درآمدهای کلانی دارند. بازیگر مشهوری همچون کنعان ای‌میرزالی اوغلو برای هر قسمت سریال تلویزیونی مبلغ 450 هزار لیره (1 میلیارد تومان) دریافت می‌کند.

کیوانچ تاتلی توغ هم برای هر قسمت 250 هزار لیره می‌گیرد و بازیگران زن نیز برای هر قسمت٬ مبالغ هنگفتی از 80 هزار تا 150 هزار لیره دستمزد دریافت می‌کنند. از این گذشته٬ آنان به خاطر شهرتی که در سریال‌های تلویزیونی پیدا کرده‌اند٬ در بازار رکلام و تبلیغ کالا نیز٬ سالانه چند صد هزار لیره٬ درآمد جانبی دارند و هر جا که می‌روند٬ ده‌ها عکاس و خبرنگار فضول آنها را تعقیب می‌کنند.

تناقض ماجرا در اینجاست٬ بازیگری که برای بازی در یک قسمت سریال٬ دستمزدی معادل خرید یک واحد آپارتمان در استانبول به ست آورده٬ در برابر دوربین٬ در مقام مرد، دست به خشونت علیه زنان می‌زند و اگر هم زن باشد٬ قربانی خشونت و تعرض می‌شود اما در عالم واقعی و در فضای مجازی٬ تجاوز به زنان و دختران و قتل و کتک‌کاری آنان را محکوم می‌کند! این یکی از نکاتی است که مورد انتقاد کارشناسان و منتقدین قرار گرفته و معتقدند که از این نظر٬ بازیگران سوپر استار تلویزیون‌های ترکیه٬ دچار دورویی و منفعت‌پرستی ضداخلاقی شده و تعداد اندک و انگشت‌شماری از این بازیگران دارای درامدهای میلیاردی٬ در حوزه‌های عام‌المنفه٬ احسان و نیکوکاری٬ پول خرج می‌کنند.

فاتح آلتایلی تحلیل‌گر و نویسنده مجموعه‌ رسانه‌ای خبرترک در این مورد نوشته است:«دست از این دورویی بردارید. شما در فضای مجازی و توییتر٬ قیامت به پا می‌کنید و خود را در صف مدافعین زنان و دختران جای می‌دهید، اما وقتی که جلو دوربین می‌روید٬ باز هم تمام داستان شما حمله به زن٬ تعرض٬ بکارت و چنین موضوعات غیرانسانی است که نشان می‌دهد شما حاضرید از خشونت علیه زنان پول در بیاورید.»

زن و مسئولیت اجتماعی رسانه‌های ترکیه

با آن که ترکیه در برخی حوزه‌های توسعه اقتصادی٬ گام‌هایی رو به جلو برداشته است اما هنوز هم در بسیاری از 81 استان ترکیه٬ جامعه به شکل سنتی زندگی می‌کند و آداب و سنن٬ فرهنگ و ارزش‌های خود را حفظ کرده و به جرات می‌توان گفت تصاویر زنان و دختران و سبک زندگی آنان در بیش از نود درصد از سریال‌های تلویزیونی٬ با واقعیت زندگی جامعه منطبق نیست.

در اغلب این سریال‌ها٬ زنان و دختران بسیار کم سن و سال٬ طعمه ثروتمندان و باندهای مافیایی شده و خود نیز به این موضوع راضی هستند یا زن و دختر٬ به خاطر یک رابطه پنهانی کتک می‌خورد و کشته می‌شود اما در بطن جامعه ترکیه٬ خشونت و تعرض٬ زمینه‌ها و دلایل متفاوتی دارد که با داستان‌های خیالی سریال‌ها هیچ نسبتی ندارد و اغلب زنان و دخترانی که در روستاها٬ شهرهای کوچک و محلات سنتی کلان‌ شهرها قربانی خشونت٬ تعرض و هوسرانی می‌شوند٬ انسان‌های مظلومی هستند که هیچ شباهتی به بازیگران موبور و زنان و دختران موذی سریال‌ها ندارند.

در این سریال‌ها٬ زن و رابطه با زن٬ اغفال و ربودن دختران٬ به عنوان محور اصلی و پیش‌برنده داستان در نظر گرفته شده و اگر حواشی و روابط پنهان از داستان گرفته شود٬ غالباً چیزی باقی نمی‌ماند.

گزارش تسنیم|سریال‌های تلویزیونی ترکیه٬ واقعیت یا تبلیغ

در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت٬ دنیای رسانه و به ویژه تلویزیون٬ در کشور ترکیه گرفتار همان بیماری مرسوم استفاده ابزاری از زنان در جوامع غربی شده و ادامه این روند٬ آسیب‌ها و مشکلات فرهنگی و اجتماعی بیشتری به دنبال می‌آورد. 

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۲۳۹۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش دبیر ستاد حقوق بشر به برخورد تهاجمی با زنان و دختران در آمریکا

دبیر ستاد حقوق بشر به شیوه آمریکایی حقوق بشر و برخوردهای تهاجمی با زنان و دختران معترض در آمریکا واکنش نشان داد.

به گزارش ایسنا، کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر، با انتشار تصاویری از برخوردهای خشونت‌آمیز پلیس آمریکا با زنان و دختران معترض در دانشگاه‌های آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس، به اظهارات متزوّرانه رئیس‌جمهور این کشور درباره زنان و دختران ایرانی پرداخت.

متن این پیام به شرح زیر است:

حقوق بشر آمریکایی: پیام نوروزی بایدن: آمریکا همچنان در کنار زنان شجاع ایرانی خواهد ایستاد، زنانی که برای آزادی‌های خود مبارزه می‌کنند و ما به همراه شرکایمان، مقام‌های ایرانی را در قبال نادیده گرفتن حقوق بنیادین بشر پاسخگو خواهیم کرد! 

چه کسی به داد زنان و دختران آمریکایی می‌رسد...

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • غریب‌آبادی: چه کسی به داد زنان و دختران آمریکایی می‌رسد
  • واکنش دبیر ستاد حقوق بشر به برخورد تهاجمی با زنان در آمریکا
  • واکنش دبیر ستاد حقوق بشر به برخورد تهاجمی با زنان و دختران در آمریکا
  • بحث درباره «فیلم و سریال» به شبکه چهار کشیده شد
  • ببینید | چند پرسش و پاسخ مهم برای دختران جوان و زنان!
  • «امتداد» آماده پخش شد/ فیلم و سریال از دریچه فلسفه و اندیشه
  • برگزاری کلاس‌ بازیگری برای دانش‌آموزان تهرانی | نقش‌آفرینی هنرجوها در سریال‌های تلویزیونی
  • حامیان دروغین زنان ایران دختران دانشجورا در خیابان لگدمال می کنند
  • حامیان آزادی زنان ایران دختران دانشجورا در خیابان لگد مال می کنند
  • عرضه «پرونده مختارنامه» در نمایشگاه کتاب تهران